Sultan Papağanı Kafesi

21-02-2023 15:18
Sultan Papağanı Kafesi
Bulunduğum yerlerde sultan papağanı besleyenlere denk geldiğimde şöyle bir kafesine, kafesinin içeriğine bakıyorum ve gerçekten üzülüyorum. Eksik hatalı kafes hakkında kişiyi uyarınca da yanıt hep aynı oluyor;

“Petshoptaki satıcı bu kafes olur dedi.”

Öyle der tabi. Baktı senin fazla para vereceğin yok yada başka satıcıya gitme ihtimalin var. Muhabbet kafesini “Bu süper olur” diye iteledi geçti. Çoğu kişi de haliyle buna inanmayı tercih ediyor. Hiç araştırmadan minicik ve yuvarlak kafeslerde sultanlarına resmen eziyet ediyor.

Sultan Papağan Kafesi Nasıl Olmalıdır?

Öncelikle yuvarlak olmamalıdır. Bunu unutmayın. Kafes kare yada dikdörtgen olmalı. Yuvarlak kafesler sultan papağanlarının yön duygusunu kaybetmeye neden olabilir. Kuşunuz yuvarlak kafes içerisinde sık sık strese girecektir. Hatalı kafes örneği için tıklayınız.

Dikdörtgen kafesler de tek sultanlar için 30cm x 30cm x 30cm, çift sultanlar 50cm x 50cm x 50cm boyutlarında olmalıdır. Bu en az ama. Daha büyük olursa daha güzel olur. Kuyruklarının tünekte durduğu zaman kafes teline sürtünmemesi gerekir. Kafesin iki tarafında dikine iki tarafında yatay teller olması daha güzel olur. Boyalı değil de pirinç bir kafes tercih etmeniz mantıklıdır. Böylece kafes tellerini bızıklarken boyaları çıkartıp yeme ve zehirlenme durumu olmaz.

Şu şekilde güzel bir kafesi uygun fiyatlara bulabilirsiniz.

Bir diğer önemli husus da kafesin altında mutlaka ızgara olmalıdır. Sultan papağanın kafes tabanında gezerken o ızgaranın altına düşen pisliklere ulaşamamalıdır. Sultanlar herşeyi kurcalamayı, gagalamayı çok severler. Buna kendi dışkıları da dahildir. Ayrıca vereceğiniz yumurta maması gibi gıdaları yerlerken kafes altına düşenler gözünüzden kaçarsa zamanla bozulabilir ve bunlara ulaşamaması gerekir.

Tünekler ahşap olmalıdır. Plastik tünek kullanmayın. 1 veya 1,5 cm çapında ve yuvarlak olması idealdir. Ayrıca kafes içerisinde mutlaka;

  • Kalamar kemiği: Kendisine gerekli olan kalsiyumu alabilmesi için)
  • Kuş kumu: Küçük bir yemliğe yarıya kadar koyun. O ihtiyacı olduğunda ihtiyacı kadar yer. Yeminin içerisine dökmenize gerek yok. İnce taneli olduğu için yemin altına kayboluyor. Kuş kumu yemlerini sindirebilmesi için gereklidir. Kuş kumu koymazsanız dışkısında sindirilmemiş yemler görmeniz muhtemeldir.
  • Gaga Taşı
  • Yemlikler ve suluk: Yemlikleri alırken kafesin dışından takılan muhabbet yemliklerinden uzak durun. Bunların ağzı küçücük sultanlar kafalarını bunların içerisine sokamazlar. Soksalar bile kafa tüylerine zarar verir.

Ayrıca oyuncak, zil de takabilirsiniz. Oyuncakların plastik olmaması sağlığı açısından iyidir. Yemlik ile suluğu tünek hizasınada takın ki sultanınız suyunu içip yemini yiyebilsin. Ahşap bir salıncak sultan papağanlarının çok sevdiği oyuncaklardan biridir.

Sultan papağanı kafesine ayna takmak doğru değildir. Kuşunuz aynadan kendini izlerken kendi kendine aşık olup kara sevdaya düşebilir.

Uzun lafın kısası sultan papağanın yaşam ortamını ne kadar kaliteli hazırlarsanız, kuşunuz o kadar sağlıklı ve mutlu olur.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.